Ziekteverzuim verzekeren: wat u moet weten
Soorten verzuimverzekeringen
Als een werknemer ziek wordt, bent u verplicht om twee jaar lang minimaal 70% van zijn loon door te betalen. Een verzuimverzekering kan deze loonkosten dekken. U heeft de keuze uit verschillende verzekeringen, elk met hun eigen voorwaarden:
- Conventionele verzuimverzekering: Hierbij betaalt u zelf de loonkosten gedurende een aantal ziektedagen, waarna de verzekering begint uit te keren.
- Stop loss verzuimverzekering: U bepaalt een totaalbedrag aan loonkosten dat u zelf betaalt. Zodra dit bedrag is bereikt, neemt de verzekering de betalingsverplichting over.
Maatwerkopties voor uw verzekering
Bij het afsluiten van een verzuimverzekering zijn er diverse maatwerkopties om te overwegen:
- Duur van eigen risico: Hoeveel dagen wilt en kunt u zelf de loonkosten doorbetalen?
- Totaalbedrag eigen risico: Welk totaalbedrag aan loonkosten kunt u zelf dragen?
- Uitkering percentage: Wilt u dat de verzekeraar het volledige bedrag van het door te betalen loon uitkeert, of betaalt u zelf nog een deel bij?
- Werkgeverslasten: Wilt u de kosten voor het werven en uitbetalen van een vervangende arbeidskracht meeverzekeren?
Eigenrisicodrager worden
U betaalt een verplichte premie voor (ex-)medewerkers zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst die bij ziekte recht hebben op een Ziektewetuitkering. Ook als zij niet meer bij u werken. U kunt kiezen om eigenrisicodrager te worden, wat betekent dat u zelf de uitkeringen betaalt en de verzuimbegeleiding en re-integratie regelt. Dit kan leiden tot lagere premies, maar ook onverwachte hoge kosten. Echter, omdat u het proces zelf beheert, kunt u de kosten mogelijk drukken door actief op re-integratie te sturen.
MKB verzuim ontzorgverzekering
Voor kleine werkgevers die ontzorgd willen worden, is de MKB Verzuim Ontzorgverzekering een geschikte optie. Deze verzekering dekt de loondoorbetaling en biedt hulp bij de begeleiding en re-integratie van zieke medewerkers. Door de adviezen van de verzekeraar op te volgen, vermijdt u bovendien eventuele loonsancties.
Checklist voor het kiezen van een verzuimverzekering
- Type verzuimverzekering: Conventioneel of stop loss?
- Duur van eigen eisico: Hoeveel dagen kunt u zelf de loonkosten dragen?
- Uitkering percentage: Volledig uitbetaald door de verzekeraar of gedeeltelijk door uzelf?
- Werkgeverslasten meeverzekeren: Ja of nee?
- Eigenrisicodrager: Wel of niet?
Een verzuimverzekering is cruciaal om de kosten van ziekteverzuim beheersbaar te houden. Overweeg zorgvuldig de verschillende opties en bespreek met uw adviseur welke verzekering het beste bij uw situatie past. Zo bent u goed voorbereid en kunt u onverwachte financiële lasten minimaliseren.
Terug naar nieuws lijst